Wat is iDEAL

iDEAL is een online betaalmiddel, waarmee consumenten kunnen betalen via hun eigen bank. U betaalt via de app of de internetbankieromgeving van uw eigen bank. iDEAL is namelijk een directe online overboeking van uw bankrekening naar de bankrekening van een ondernemer.

Nieuw! De iDEAL-betaalpagina

Met de uitbreiding van iDEAL is er ook een nieuwe iDEAL-betaalpagina voor het kiezen van je bank. Deze pagina wordt geleidelijk ingevoerd. Je zult hem steeds vaker tegenkomen naast de al bekende manier om je bank te kiezen op de betaalpagina bij de webshop of ondernemer.

Veelgestelde vragen

Wat is iDEAL en hoe werkt het precies?

iDEAL is het meest gebruikte online betaalmiddel voor Nederlandse consumenten!  Het is een gegarandeerde online overboeking van de IBAN van een koper (betaler) naar de IBAN van de begunstigde (acceptant). Voor meer details, bekijk onze Engelstalige animatie in de rechter kolom op deze pagina.

De unieke kenmerken zijn:
- Betaling door de koper via zijn vertrouwde mobielbankieren app of internetbankieromgeving;
- Realtime betaalbevestiging voor, én een daarop volgende onherroepelijke overboeking naar de IBAN van de begunstigde;
- Geschikt voor direct online betalen en voor betalen achteraf, via een link in een e-mail, Whatsapp, SMS of via een iDEAL QR-code.
 

Wat is iDEAL QR?

Dit is een functionaliteit van iDEAL die het mogelijk maakt om een iDEAL-betaling te starten in verschillende situaties, zoals doneren aan de deur, betalen van een factuur, afrekenen van een film op TV (video-on-demand), betalen van een rekening in een restaurant of café. Door de QR code te scannen wordt de iDEAL-transactie opgestart. Het voordeel hierbij is dat in veel gevallen geen extra identificatie (zgn identifiers of scanners) nodig is. Inloggen met je persoonlijke code van je bank app of vingerafdruk is voldoende.

Wat is iDEAL in3?

in3 gaat samenwerken met iDEAL. Daarmee kun je voortaan je bestellingen in drie gelijke delen betalen, zonder rente, met onze nieuwe betaalmethode iDEAL in3. iDEAL in3 is een aparte betaalmethode in de checkout van een webshop.  

iDEAL in3 is voorlopig beperkt beschikbaar en zal naar verwachting later dit jaar bij veel webshops beschikbaar komen. Bij sommige webshops kun je dan ook nog gewoon met in3 betalen in plaats van iDEAL in3. 

Is iDEAL veilig?

iDEAL is gebaseerd op internet- en mobiel bankieren en hanteert dezelfde beveiligingstechnieken. Dit betekent dat iDEAL net zo veilig is als internet- en mobiel bankieren. iDEAL voldoet daarmee aan strenge veiligheidseisen.

Hoe werkt betalen met iDEAL?

Klik hier voor alle informatie over de werking van betalen met iDEAL.

Is er een storing bij iDEAL?

Ervaart u momenteel problemen met een iDEAL-betaling? Kijkt u dan op de iDEAL-beschikbaarheidspagina of uw bank momenteel een storing heeft of recent een storing heeft gehad.

Kan ik een iDEAL betaling terugdraaien?

U kunt een iDEAL-betaling niet terugdraaien. Wanneer u akkoord geeft voor de iDEAL betaling binnen uw internet- of mobielbankieromgeving kan deze handeling niet meer ongedaan gemaakt worden. Terugvorderen is niet mogelijk. Het bedrag wordt direct van uw rekening geboekt. Binnen een paar seconden na uw goedkeuring is de betaling, net als bij een overboeking of PIN-betaling in een winkel, verwerkt.

Indien u gebruik wilt maken van uw recht om uw aankoop te annuleren, kunt u de webwinkelier houden aan de daarvoor geldende wettelijke regels.

Indien u de betaling wenst terug te draaien, dient u hiervoor contact op te nemen met de partij aan wie u de betaling heeft gedaan.