Phishing

Phishing is een veelgebruikte methode door criminelen om persoonlijke informatie en inloggegevens te stelen. Door zich voor te doen als betrouwbare instanties, zoals iDEAL, proberen zij u te misleiden om op links te klikken of persoonlijke gegevens te delen. Het herkennen van phishingpogingen is cruciaal om uw financiële en persoonlijke informatie veilig te houden. iDEAL zet zich in om u te informeren over hoe u deze frauduleuze activiteiten kunt herkennen en voorkomen. Samen kunnen we de strijd aangaan tegen phishing en uw online ervaring veiliger maken.

Wat is phishing?


Criminelen sturen u een e-mailbericht om inloggegevens van u afhandig te maken. Dit kan bijvoorbeeld zijn door u te vragen om op een link te klikken in de e-mail of uw inloggegevens in te vullen op een website dat lijkt op de website van een bedrijf dat u vertrouwd. Deze informatie kan voor allerlei doeleinden worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld geld van uw bankrekening halen of identiteitsfraude.

Phishing of Smishing?


Phishing via SMS of Whatsapp wordt ‘smishing’ genoemd. Een voorbeeld is als u een sms ontvangt met het verzoek om een betaling te doen met iDEAL voor een product of dienst die u niet heeft besteld of aangevraagd.

Phishing herkennen


Waar kunt u op letten?

  • U wordt in veel gevallen niet persoonlijk aangesproken;
  • U kent de afzender niet of heeft het product waar naar wordt verwezen niet besteld;
  • Slecht, gebrekkig of onduidelijk taalgebruik;
  • U wordt gevraagd om op een link te klikken en/of uw persoonlijke gegevens zoals naam, adres en inloggegevens in te vullen. Let op: iDEAL vraagt u nóóit om uw inloggegevens via e-mail door te geven.
  • U wordt gevraagd om urgent of zo snel als mogelijk te reageren of te handelen op het verzoek in het bericht.
  • Als de e-mail of sms/Whatsapp een link bevat en u beweegt eroverheen met uw muis -zonder erop te klikken- dan ziet u een website-adres dat niet overeenkomt met de afzender.

Phishing melden


Heeft u een phishing e-mail uit naam van iDEAL ontvangen of twijfelt u of het een phishing bericht is? Klik niet op links in het bericht en vul niet uw persoonlijke gegevens, inlogcodes of andere data in die u identificeert als persoon. Stuur vervolgens uw e-mail door aan valse-email@ideal.nl en verwijder het bericht. Hier kunt u ook terecht voor het melden van smishing. Stuur in dat geval een screenshot of foto van het bericht dat u heeft ontvangen.

Wat kunt u doen als u op een link heeft geklikt? 

Heeft u een wachtwoord, pin- of verificatiecode of persoonlijke gegevens ingevuld, neem dan contact op met uw bank.

Meld verdachte website 


Bent u een website tegengekomen die zich op verdachte wijze associeert met het iDEAL-merk? Wij verzoeken u vriendelijk om niet met deze site te interacteren. 

Om u en anderen te beschermen, vragen wij u vriendelijk om dit bij ons te melden. Na beoordeling zullen wij, samen met onze leverancier voor merkmisbruik, Corsearch, alle noodzakelijke acties ondernemen om eventuele bedreigingen te verminderen.

Meld een verdachte website