iDEAL Partner worden

iDEAL is het meest gebruikte online betaalmiddel voor Nederlandse consumenten!  Het is een gegarandeerde, vooraf ingevulde overboeking van de IBAN van een koper naar de IBAN van de begunstigde.

Om een iDEAL-betaling mogelijk te maken heeft iDEAL partners nodig, die in verschillende rollen actief zijn, zie onderstaand rollenmodel. Een iDEAL partner moet altijd geregistreerd zijn als betaaldienstverlener in het register van een Europese toezichthouder (bijv. De Nederlandsche Bank). 

iDEAL kent de volgende rollen

Issuer – dit is de betaaldienstverlener van de betaler;

Acquirer – dit is de betaaldienstverlener van het bedrijf (zakelijke ondernemer) die iDEAL als betaalmiddel aanbiedt aan haar klanten. Een acquirer boekt de iDEAL-gelden direct op de IBAN van desbetreffend bedrijf;

Collecterende Payment Service Provider (CPSP) – dit is de betaaldienstverlener van het bedrijf die iDEAL als betaalmiddel aanbiedt aan haar klanten. Een CPSP collecteert de iDEAL-gelden voor het bedrijf en boekt de iDEAL-gelden conform afspraak periodiek door op de IBAN van desbetreffend bedrijf;

C2C-aanbieder – dit  is de betaaldienstverlener die middels haar C2C-dienst een consument de gelegenheid om geld over te boeken naar en/of geld te ontvangen van een andere consument. De iDEAL-betaling geschiedt aan (de IBAN van) de C2C-aanbieder. De C2C-aanbieder boekt het geld door naar de IBAN van de particuliere begunstigde, binnen de overeengekomen termijn.

De unieke iDEAL-kenmerken zijn:

Betaling door de koper via zijn mobiel bankier app of internetbankieromgeving;

* Realtime betaalbevestiging én een daarop volgende onherroepelijke overboeking naar de IBAN van de begunstigde ;

* Geschikt voor direct betalen en voor betalen achteraf, via een iDEAL Betaallink of een iDEAL QR Betaalverzoek in een e-mail, SMS of WhatsApp bericht

* iDEAL QR om betalingen op te starten buiten een online omgeving of de betaling te laten autoriseren in de mobiel bankieren app van de bank

Wat is een iDEAL Partner?

Een iDEAL Partner is een betaaldienstverlener die iDEAL faciliteert aan haar klanten. Een iDEAL Partner kan zich door Currence laten certificeren voor de volgende rollen:

- Issuer - laat uw klanten betalen met iDEAL;
- Acquirer / CPSP - verkopen iDEAL aan bedrijven, zodat zij iDEAL als betaalmethode kunnen aanbieden.
- Sommige Acquirers en CPSP's bieden bedrijven ook de mogelijkheid om hun klanten middels een iDEAL QR-code te laten betalen, dit zijn dan ook iDEAL QR-aanbieders;
- C2C-aanbieder - bieden een iDEAL C2C-dienst aan consumenten, zodat zij elkaar onderling kunnen betalen met iDEAL.

Hoe worden wij iDEAL Partner?

Op onze informatiepagina voor nieuwe Scheme Partners van iDEAL, iDIN of Incassomachtigen, treft u onder stap één 'Aanvraag certificering als Scheme Partner’ de benodigde informatie en documentatie aan hoe uw organisatie Licentie- of Certificaathouder of een Geaccrediteerde Partij kan worden.

Wat zijn de kosten (tarieven) voor een iDEAL Partner?

Klik hier voor de tarieven die Currence in rekening brengt aan iDEAL Licentie- en Certificaathouders.

Er wordt (nog) geen vergoeding gevraagd aan C2C-aanbieders (Geaccrediteerde Partij).

Wij zijn een buitenlandse betaaldienstverlener, kunnen wij ook iDEAL Partner worden?

iDEAL staat open voor alle betaaldienstverleners die een vergunning hebben of een vrijstelling van een relevante Europese toezichthouder. Uw instelling moet wel een paspoort voor Nederland hebben. U kunt dus als buitenlandse betaaldienstverlener een licentie of een certificaat kunnen verkrijgen, mits u voldoet aan deze voorwaarde. Klik hier voor meer informatie.

Waaraan moet onze organisatie voldoen om iDEAL partner (Issuer, Acquirer, CPSP of C2C-aanbieder) te worden?

Uw instelling komt in aanmerking indien u geregistreerd bent als betaaldienstverlener in het register van een Europese toezichthouder (bijv. De Nederlandsche Bank; DNB). Daarnaast moet uw organisatie voldoen aan de toelatingseisen die Currence heeft gesteld aan de rol (IssuerAcquirerCPSP of C2C-aanbieder) die uw instelling wilt vervullen.

Op onze informatiepagina voor nieuwe Scheme Partners van iDEAL, iDIN of Incassomachtigen, treft u onder stap één ‘Aanvraag certificering Scheme Partner’ de benodigde informatie en documentatie aan hoe uw instelling Licentie- of Certificaathouder of een Geaccrediteerde Partij kan worden.