iDEAL vernieuwd: profiel maken en snelle check-out

AMSTERDAM, 15 april 2024 – Vanaf vandaag is het voor consumenten voor het eerst mogelijk om een account aan te maken bij iDEAL. Met dit account kunnen online aankopen sneller en veiliger worden afgerond. Dit brengt ook voordelen voor webwinkels in de vorm van betere conversies en een hogere klanttevredenheid. Per jaar worden 1,3 miljard transacties gedaan via iDEAL en dat is 73% van alle Nederlandse online aankopen.

Zo werkt iDEAL Snel bestellen

iDEAL maakt deze stap zodat consumenten en webwinkels een snellere en veiligere check-out kunnen ervaren. Sneller doordat webshops adresgegevens krijgen vanuit het iDEAL-profiel. Dit zorgt voor hogere conversies en klanttevredenheid. Veiliger omdat de gegevens van consumenten in het stabiele iDEAL-systeem worden opgeslagen en niet meer los bij iedere webwinkel. Consumenten en webwinkels gaan niet extra betalen voor de extra functies van iDEAL. Ook worden gegevens alleen gedeeld als de consument daarmee instemt. 

De lancering van het iDEAL profiel zal getrapt verlopen: ING-klanten kunnen vanaf 17 april een iDEAL profiel aanmaken, ABN AMRO-klanten op een nader te bepalen moment en klanten bij andere banken vanaf vandaag.

Innovatie en toekomstgericht
De veranderingen van iDEAL zijn ingegeven door vraag van consumenten en eigenaren van webwinkels. Daniel van Delft, CEO van Currence, merkeigenaar van iDEAL: “iDEAL is altijd al een snelle en handige manier geweest om betalingen te doen en te ontvangen. Door de toevoeging van profielen willen we hier een volgende stap inzetten. Weg is de tijd dat bij iedere aankoop adresgegevens ingevuld moeten worden. Consumenten met een iDEAL profiel kunnen met nog meer gemak niet alleen hun betaalgegevens delen maar ook, bij toestemming, hun adres met webwinkels. Dit zorgt voor een nog meer gestroomlijnde betaalervaring.”

Betere conversies voor webwinkels
Voor webwinkels bieden de nieuwe functies van iDEAL een aantal voordelen, waaronder betere conversieratio's. Het snellere check-out proces betekent namelijk dat klanten minder stappen hoeven te doorlopen om hun aankoop af te ronden. 

Traditionele manier van betalen via iDEAL blijft beschikbaar
Het blijft voor consumenten mogelijk om betalingen te verrichten via de traditionele manier van iDEAL-betalingen, waarbij geen account nodig is. Deze flexibiliteit zorgt ervoor dat iDEAL gebruikers de vrijheid hebben om de betaalmethode te kiezen die het beste bij hun behoeften past.

Wat is het iDEAL-profiel?

Het iDEAL-profiel is een nieuwe functie die je in staat stelt om je betaalvoorkeuren en bezorggegevens veilig op te slaan bij je bank. Deze informatie kan je vervolgens met één klik delen bij het online winkelen, waardoor het betaalproces sneller en persoonlijker wordt.

Hoe veilig is mijn iDEAL-profiel?

Veiligheid staat voorop bij iDEAL. Je iDEAL-profiel wordt beveiligd door je bank, met dezelfde hoge veiligheidsstandaarden die gelden voor al je bankzaken. Je persoonlijke gegevens worden alleen gedeeld met webshops nadat jij daar expliciet toestemming voor hebt gegeven.

Hoe maak ik een iDEAL-profiel aan?

Je kunt een iDEAL-profiel aanmaken via de app van je bank of direct tijdens het afrekenen bij een webshop die iDEAL ondersteunt. Volg de stappen in de bank app of op de betaalpagina om je profiel in te stellen.

iDEAL Snel bestellen

FAQ over iDEAL Snel bestellen
Wat is iDEAL Snel bestellen?

Met de iDEAL Snel bestellen-knop doorloop je sneller het checkout proces doordat jouw bezorggegevens tegelijk met de iDEAL-betaling worden gedeeld met de ondernemer. Dit betekent dat je niet meer zelf je adres of e-mailadres hoeft in te vullen.

Is Snel bestellen veilig?

Ja, snel bestellen is veilig. iDEAL herkent de consument en kent zijn voorkeuren. De consument bepaalt altijd zelf of hij gebruik wil maken van deze diensten en houdt zo de controle over zijn gegevens.

Hoe beschermt iDEAL mijn privacy bij Snel bestellen?

iDEAL neemt je privacy serieus. Wanneer je gebruikmaakt van Snel bestellen, worden je gegevens veilig en versleuteld verwerkt. iDEAL zorgt ervoor dat alleen noodzakelijke informatie met de webshop wordt gedeeld om je bestelling af te ronden. Je hebt altijd de controle over welke gegevens je deelt en kunt je instellingen aanpassen in je iDEAL-profiel via je bank.