Betalen met een iDEAL QR-code

Misschien bent u al wel eens een iDEAL QR-code tegengekomen. Betalen met iDEAL kan tegenwoordig namelijk ook met een QR-code. Deze QR-code vindt u terug op facturen, kassabonnen, schermen (telefoon, TV, laptop, winkelzuil, etc.) en (abri)posters.

Een iDEAL QR-code herken je aan het iDEAL-logo in het midden en scan je veilig en vertrouwd met de QR-scanner van je bankapp. Zo betaalt u direct op uw mobiele telefoon met iDEAL. Dat is veilig, gemakkelijk en snel geregeld.

Betalen met iDEAL QR

Betalen met iDEAL QR in stappen

Scan de iDEAL QR-code met je mobiel bankieren app (klanten van Triodos en bunq doen dat met de camera van hun telefoon of een QR-scanapp).

Controleer de betaalgegevens. Soms kun je het te betalen bedrag aanpassen, bijvoorbeeld om een hoger bedrag te doneren of om een fooi te geven;

Druk op ‘Betalen’, de bank bevestigt de betaling.

Je keert terug naar de bevestigingspagina van de ontvanger.

Veelgestelde vragen

Met welke apps kan ik een iDEAL QR-code scannen?

Een iDEAL QR-code scant u met de scanner van uw bank app. Klanten van Triodos en bunq scannen met de camera van hun telefoon.

Kijk voor meer informatie op onze pagina over iDEAL QR.

Wat kost iDEAL QR?

De bank of CPSP bepaalt de kosten voor iDEAL QR en de iDEAL-betaling. Neem contact op met de Partner waar u als ondernemer het iDEAL-contract mee afsluit.

Is IDEAL QR veilig?

Ja, want alle systemen en processen die voor iDEAL QR worden gebruikt staan onder controle van de licentiehouders van iDEAL. Daardoor kunnen iDEAL QR-codes alleen worden uitgegeven door gecontroleerde instanties, die vervolgens alleen gelezen kunnen worden door gecertificeerde apps. Daarmee is iDEAL QR net zo veilig als iDEAL zelf.

Wat is iDEAL QR?

Dit is een functionaliteit van iDEAL die het mogelijk maakt om een iDEAL-betaling te starten in verschillende situaties, zoals doneren aan de deur, betalen van een factuur, afrekenen van een film op TV (video-on-demand), betalen van een rekening in een restaurant of café. Door de QR code te scannen wordt de iDEAL-transactie opgestart. Het voordeel hierbij is dat in veel gevallen geen extra identificatie (zgn identifiers of scanners) nodig is. Inloggen met je persoonlijke code van je bank app of vingerafdruk is voldoende.

Hoe werkt iDEAL QR?

Na het scannen van een iDEAL QR-code, herkenbaar aan het iDEAL-logo in het midden, verschijnt alle informatie over de transactie. De consument controleert en bevestigt vervolgens deze informatie. Om de transactie af te ronden geeft de betaler op de vertrouwde manier goedkeuring voor de iDEAL-betaling in de mobiel bankieren app, met zijn persoonlijke code van de bank app. Als een consument geen actieve mobiel bankieren app heeft geïnstalleerd, kan de betaling ook worden afgerond via de mobiele webpagina’s van de bank. Na de betaling wordt de consument automatisch gerouteerd naar de mobiele omgeving van de ondernemer.

Waarin verschilt iDEAL-QR van andere QR-functies die sommige banken aanbieden?

Sommige banken zoals ABN AMRO, ING, SNS, ASN Bank, RegioBank, Rabobank en bunq gebruiken ook QR-codes voor andere toepassingen. Eén van die toepassingen bij deze banken is het overnemen van een iDEAL-betaling op een laptop of desktop naar een smartphone of tablet. In de iDEAL-betaalomgeving van de bank wordt dan een QR-code getoond die met de app van dezelfde bank kan worden gescand. Vervolgens kan de betaling binnen de mobiel bankieren app van de bank worden goedgekeurd en afgerond.

Verder gebruiken sommige banken QR-codes voor andere betaaldoeleinden, zonder dat daar een iDEAL-betaling aan gekoppeld is.

De iDEAL QR-code, herkenbaar aan het iDEAL-logo in het midden van de QR-code, kan alleen worden gebruikt voor een iDEAL-betaling. De iDEAL QR-code staat dan bijvoorbeeld op een factuur of kassabon, op een poster, op een collectebus of op een beeldscherm.

Kijk voor meer informatie op onze pagina over iDEAL QR.

Waarom is gekozen voor een QR-code?

De QR-code is bekend bij de meeste consumenten en kan door iedereen met een smartphone met camera gescand worden. De code is eenvoudig aan te maken en te tonen in veel verschillende situaties (scherm, papier, collectebus, etc.). De iDEAL QR-code is veilig en is gebruiksvriendelijk. Na het scannen worden de betaalgegevens getoond, waarna de consument de betaling kan afronden. Hierdoor heeft de iDEAL QR-code direct een groot bereik onder consumenten en kan iDEAL QR in veel situaties ingezet worden.

Hoe herken ik een iDEAL QR-code?

Een officiële iDEAL QR-code is herkenbaar aan het iDEAL-logo in het midden.

Als u online met iDEAL wilt afrekenen, maken webshops dat vaak duidelijk met het iDEAL-logo op de betaalpagina. Kunt u op een website afrekenen met  iDEAL QR, klik dan op de button met het nieuwe logo. Zo betaalt u direct op uw mobiele telefoon met iDEAL. Dat is veilig, gemakkelijk en snel geregeld.

Kijk voor meer informatie op onze pagina over iDEAL QR.

Werkt iedere betaling met iDEAL QR hetzelfde?

Na het scannen van een iDEAL QR-code volgt altijd een iDEAL-betaling zoals u gewend bent, via de app van uw bank. Het enige verschil dat kan optreden is dat u het bedrag kunt aanpassen. Wanneer u bijvoorbeeld een donatie doet of een fooi wilt geven met iDEAL QR. Dan kunt u, na het scannen van de code, zelf bepalen hoeveel u doneert of hoeveel fooi u geeft, mits de ondernemer dit toelaat.

Kijk voor meer informatie op onze pagina over iDEAL QR.

Hoe werkt betalen met iDEAL QR-code?

iDEAL QR-codes scant u met de QR-scanner van uw mobiel bankieren app*.

Om een betaling te doen met een iDEAL QR-code doorloopt u de volgende stappen:

- Open uw mobiel bankieren app en open de QR-scanner;

- Scan de iDEAL QR-code;

- Controleer de betaalgegevens: bedrag, omschrijving en begunstigde. Als de begunstigde dat toestaat, kunt u het bedrag nog wijzigen;

- Druk op ‘Betalen’;

- U keert terug naar de bevestigingspagina van de begunstigde.

Kijk voor meer informatie op onze pagina over iDEAL QR.

* Klanten van Triodos en bunq doen dat met de camera van hun telefoon of een QR-scanapp.

Wat is het voordeel van iDEAL QR?

Met een iDEAL QR-code kan een iDEAL-betaling in een fysieke omgeving worden opgestart, bijvoorbeeld in de onderstaande situaties:

- Donaties aan de deur (geen contant geld nodig);
- Betalen van een factuur (niet nodig om lange IBAN's over te typen);
- Afrekenen van een film op TV (video-on-demand);
- Betalen van een rekening in een restaurant of café (geen betaalpas nodig);
- Overname van de betaling van een PC of laptop naar de mobiel (geen bank token nodig en hogere conversie).

De betaling die wordt gedaan is een ‘reguliere’ iDEAL-betaling, waardoor iDEAL QR net zo snel, veilig en gemakkelijk is. Betalen met iDEAL QR kan altijd en overal en de consument heeft alleen zijn smartphone of tablet nodig. Er zijn geen tokens van de bank (zgn identifiers of scanners) meer nodig. Inloggen met de persoonlijke code van de bank app of vingerafdruk is voldoende.

Bovendien is de conversie van deze betalingen maximaal, omdat de transactie volledig mobiel wordt afgehandeld door de consument. Daarbij krijgt een ondernemer ook bij iDEAL QR een betaalgarantie als de transactie succesvol is afgerond.

Is betalen via een iDEAL-QR-code veilig?

Ja. Officiële iDEAL QR-codes kunnen alleen worden aangemaakt door organisaties die een iDEAL-contract hebben afgesloten bij een bank of een betaaldienstverlener. Betalen via een iDEAL QR-code is net zo veilig als een reguliere iDEAL-betaling.

Kijk voor meer informatie op onze pagina over iDEAL QR.

Is een iDEAL QR-code onbeperkt te scannen?

Sommige QR-codes kunnen maar één keer gescand worden. Andere iDEAL QR-codes kunnen onbeperkt worden gescand totdat de verloopdatum van de QR-code, zoals ingesteld door de ondernemer, is verstreken. Een QR-code voor een gift aan een goed doel kan bijvoorbeeld meerdere keren worden gescand. Voor het betalen van een rekening in een restaurant kan het maar één keer. De ondernemer, die de iDEAL QR-code heeft aangevraagd, bepaalt dit.

Het kan zijn dat iDEAL QR-codes na een bepaalde datum zijn verlopen. Voor vragen over een iDEAL QR-code kunt u het beste contact opnemen met de ondernemer aan wie u wilt betalen.

Kijk voor meer informatie op onze pagina over iDEAL QR.

Werkt iDEAL QR voor alle banken die ook iDEAL aanbieden?

Ja, na het scannen van een iDEAL QR-code volgt altijd een iDEAL-betaling zoals u gewend bent, via de mobiel bankieren app van uw bank. Als een bank geen mobiel bankieren app heeft, dan kan de betaling worden afgerond in de mobiele betaalpagina’s van de bank. Mogelijk kunt u dan niet uw persoonlijke code van uw bank app gebruiken, maar moet u de betaling doen met het token van uw bank.

Kijk voor meer informatie op onze pagina over iDEAL QR.

Wat moet ik doen als er iets mis gaat bij betalen via iDEAL QR?

Wanneer u niet zeker weet of de betaling goed is gegaan via iDEAL QR raden wij aan uw betaaloverzicht in uw internet- of mobiel bankieren te controleren. Wanneer de betaling is afgeschreven, is de betaling gelukt. Is dat niet het geval, scant u dan de QR-code opnieuw.

Kijk voor meer informatie op onze pagina over iDEAL QR.

Kan ik met iDEAL QR betalen als ik geen mobiel bankieren app geïnstalleerd heb?

Als u geen actieve mobiel bankieren app heeft geïnstalleerd, kan de betaling ook worden afgerond via de mobiele webpagina’s van de bank. Mogelijk kunt u dan niet uw persoonlijke code van uw bank app gebruiken, maar moet u de betaling doen met het token van uw bank.

Kijk voor meer informatie op onze pagina over iDEAL QR.

Wat is het verschil tussen betalen met een iDEAL QR-code en betalen met iDEAL?

Bij een reguliere iDEAL-betaling kiest u, bij het afrekenen, voor iDEAL en daarna uw bank. In het geval van betalen met een iDEAL QR-code scant u de QR-code met uw bank app*. Na het scannen start de iDEAL-betaling direct en is alles gelijk aan een iDEAL-betaling via de app van uw bank. Het grote voordeel van iDEAL QR is dat deze betaling op de smartphone wordt afgehandeld. De tokens van de bank (zgn. identifiers of scanners) zijn dan niet meer nodig. Inloggen met de persoonlijke code van de bank app of vingerafdruk is voldoende.

Kijk voor meer informatie op onze pagina over iDEAL QR.

*Klanten van Triodos en bunq doen dat met de camera van hun telefoon of een QR-scanapp.