Indien u via internet producten of diensten koopt dan wilt u dat ook bij betrouwbare webwinkels en organisaties doen. Vergewis u voordat u een aankoop doet of de webwinkel of organisatie een betrouwbare partij is. Zo kunt u bijvoorbeeld op vergelijkingssites ervaringen van andere consumenten over webwinkels lezen. Ook kunt u met een Google zoekopdracht nagaan wat er over een webwinkel op het internet wordt gezegd. Hanteert u voordat u een aankoop doet altijd de volgende vuistregel: als iets te mooi is om waar te zijn, is dat meestal ook het geval.

Consuwijzer.nl

Het is goed te weten dat er voor webwinkels speciale regels gelden. Net zoals er regels zijn voor reguliere winkels.

Op de website van consuwijzer.nl vindt u praktische adviezen over uw rechten als consument bij het online winkelen.

Op deze website kunt tevens gebruik maken van de Online ShopScan. Met deze scan kunt u toetsen of een webshop betrouwbaar is, mocht u bij een voor u onbekende webwinkel een bestelling willen plaatsen. Tevens kunt u op de website gebruikmaken van het klachtenformulier indien u een klacht over een webwinkel wilt indienen. Consuwijzer.nl is een initiatief van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ACM houdt toezicht op de naleving van consumentenrecht en is onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Thuiswinkel.org

De Nederlandse Thuiswinkel Organisatie, kortweg Thuiswinkel.org, is de branchevereniging voor bedrijven die producten of diensten verkopen aan consumenten via internet, catalogus, post, etc…

Wanneer bedrijven lid zijn van Thuiswinkel.org dan mogen zij het Thuiswinkel Waarborg keurmerklogo op hun website plaatsen. Daarmee laten zij zien dat ze voldoen aan 35 belangrijke criteria op het gebied van wetgeving, veiligheid, financiële stabiliteit.

Het Thuiswinkel Waarborg is een kwaliteitskeurmerk bij het kopen van producten of diensten via internet. Doel van de uitgifte van het Thuiswinkel Waarborg is het bevorderen van het vertrouwen in online kopen bij consumenten.

Thuiswinkel Waarborg is opgericht in 2001. Momenteel zijn er meer dan 2.200 gecertificeerde webwinkels die het Thuiswinkel Waarborg voeren. Het keurmerk wordt door de Consumentenbond gesteund.

Consumenten mogen er op rekenen dat webwinkels met het Thuiswinkel Waarborg logo voldoen aan een aantal belangrijke criteria op het gebied van financiële stabiliteit, veiligheid, wet- en regelgeving, en de gedragsregels van Thuiswinkel.org. Alle leden worden ieder jaar opnieuw gecertificeerd.

Op de website van Thuiswinkel.org krijgt u antwoord op de meest voorkomende vragen die bij de brancheorganisatie binnenkomen en over veilig online shoppen. Ook kunt u er terecht met klachten over webwinkels.