Algemene tips om uw smartphone of tablet veilig te houden

 1. Laat uw mobiele apparaat niet onbeheerd achter en geef hem niet aan een ander mee.
 2. Gebruik uw mobiele apparaat alleen volgens de handleiding van de leverancier.
 3. Laat bij diefstal of verlies uw smartphone en SIM-kaart onmiddellijk door het telefoonbedrijf blokkeren.
 4. Hack uw smartphone of tablet niet, bijvoorbeeld door hem te ‘jailbreaken’ of te ‘rooten’. U kunt de beveiliging van het apparaat daarmee ondermijnen waardoor het kwetsbaar wordt voor aanvallen door cybercriminelen.
 5. Installeer uitsluitend applicaties (apps) uit de officiële app-winkel voor uw apparaat. Wees alert op apps van niet officieel erkende leveranciers. Die apps kunnen malafide bewerkingen op uw smartphone of tablet uitvoeren.
 6. Installeer zo snel mogelijk de laatste officiële updates en upgrades van alle software op uw apparaat. Volg de officiële procedure die de oorspronkelijke fabrikant daarvoor heeft bedacht. De laatste updates en upgrades bevatten meestal ook verbeteringen voor de beveiliging van uw apparaat en apps.
 7. Voordat u een app installeert, moet u goed controleren wie de app heeft gemaakt. Als u twijfelt aan de maker van een app, bezoek dan zijn website en zoek via een zoekmachine (zoals Google of Bing) op het internet naar eventuele waarschuwingen over de app of de maker.
 8. Controleer of de maker van de app is wie hij zegt te zijn. Als een app bijvoorbeeld beweert van uw bank afkomstig te zijn, kijk dan op de officiële website van uw bank of zij die app daadwerkelijk aanbieden voor uw type smartphone of tablet.
 9. Kijk naar de beschrijving van de app. Een beschrijving in slecht Nederlands of Engels, maakt de app verdacht. Controleer de app en de maker dan via een zoekmachine (zoals Google of Bing) en via de website van de maker.
 10. Controleer de beoordeling en reacties bij een app die u wilt installeren, en het aantal keren dat de app al door anderen is geïnstalleerd. Apps met een slechte beoordeling, veel negatieve reacties of weinig installaties kunt u beter niet installeren.
 11. Bij een app van een onbekende maker die kortgeleden is uitgebracht, kunt u beter nog even wachten met installeren totdat er meer over de app en de maker bekend is.
 12. Geef apps niet méér toegangsrechten tot uw gegevens en tot de functies van uw apparaat dan strikt noodzakelijk is om de app te gebruiken. Installeer ook geen apps die toegang vragen tot diensten en gegevens bij derden. Gebruik bijvoorbeeld geen app van een webwinkel die vraagt om de toegangscodes van uw mailbox, en al helemaal niet van uw bankrekening.
 13. Als u uw smartphone of tablet voor reparatie of onderhoud afgeeft, maak dan eerst, indien mogelijk, een reservekopie van alle software en gegevens op het apparaat. Herstel vervolgens de oorspronkelijke fabrieksinstellingen van het apparaat en zorg dat alle apps en gegevens gewist zijn. Verwijder de SIM-kaart en bewaar die op een veilige plek.