• Ontvangen

 • iDEAL-QR-code

  • Wat is iDEAL-QR?

   Dit is een innovatie van iDEAL die het mogelijk maakt om een mobiele iDEAL-betaling vanaf beeldscherm, drukwerk of brief op te starten. Hierdoor kan iDEAL als betaalmethode gebruikt worden in nieuwe situaties, zoals doneren aan de deur, betalen van een factuur, afrekenen van een film op TV (video-on-demand), betalen van een rekening in een restaurant of café, overname van de iDEAL-transactie van een PC of laptop naar de mobiel, et cetera.

  • Hoe werkt iDEAL-QR?

   Na het scannen van een iDEAL QR-code, herkenbaar aan het iDEAL-logo, verschijnt alle informatie over de transactie in de app (bedrag, begunstigde en omschrijving). De consument controleert en bevestigt vervolgens deze informatie. Om de transactie af te ronden geeft de betaler op de vertrouwde manier goedkeuring voor de iDEAL-betaling in de mobiel bankieren app, met zijn mobiele pincode. Als een consument geen actieve mobiel bankieren app heeft geïnstalleerd, kan de betaling ook worden afgerond via de mobiele webpagina’s van de bank. Na de betaling wordt de consument automatisch gerouteerd naar de mobiele omgeving van de ondernemer.

   Op dit moment kan een iDEAL QR-code gescand worden met de veilige en gratis iDEAL-app. De consument installeert deze eenvoudig op zijn telefoon of tablet. In de komende periode gaan de banken hun mobiel bankieren apps geschikt maken om de iDEAL QR-code ook te kunnen scannen. Dan wordt de hele transactie, van scannen tot en met betalen, afgerond in die app.

  • Wat is het voordeel van iDEAL QR?

   Met een iDEAL QR-code kan een iDEAL-betaling in een fysieke omgeving worden opgestart, bijvoorbeeld in de onderstaande situaties:

   • Donaties aan de deur;
   • Betalen van een factuur;
   • Afrekenen van een film op TV (video-on-demand);
   • Betalen van een rekening in een restaurant of café;
   • Overname van de betaling van een PC of laptop naar de mobiel.

   De betaling die wordt gedaan is een ‘reguliere’ iDEAL-betaling, waardoor iDEAL QR net zo snel, veilig en gemakkelijk is als iDEAL mobiel. Betalen met iDEAL kan altijd en overal en de consument heeft alleen zijn smartphone of tablet nodig.

   Bovendien is de conversie van deze betalingen maximaal, omdat de transactie volledig mobiel wordt afgehandeld door de consument. Daarbij krijgt een ondernemer ook bij iDEAL QR, een betaalgarantie als de transactie succesvol is afgerond.

  • Wat moet ik doen om iDEAL QR als betaalmethode aan mijn klanten te kunnen aanbieden?

   Indien u iDEAL QR wilt gaan gebruiken, kunt u een overeenkomst afsluiten met een van de deelnemende acquirers (ABN AMRO, ING of Rabobank) of CPSP’s (Buckaroo, CM Payments, CURO Payments, Ginger Payments, Mollie, Multisafepay, Online Betaalplatform of Sisow).

   Voor meer informatie over de mogelijkheden om iDEAL aan uw klanten aan te bieden, adviseren wij u contact op te nemen met een van de deelnemende acquirers of CPSP’s die iDEAL QR aanbieden aan ondernemers en organisaties.

   Staat uw CPSP er niet bij? Neem dan contact op met Currence via ideal@betaalvereniging.nl, er sluiten nog steeds partijen aan.

  • Wat kost iDEAL QR?

   Op dit moment biedt de Betaalvereniging iDEAL QR aan zonder kosten voor het genereren van QR-codes of het scannen daarvan door de consument. Als een iDEAL-betaling wordt gedaan, gebeurt dat onder het iDEAL-contract dat u heeft met een acquirer of een CPSP en zijn de tarieven van dat contract van toepassing.

   In de loop van 2017 gaan verschillende banken een eigen iDEAL QR-propositie aanbieden. Dan wordt het mogelijk om rechtstreeks bij uw bank een iDEAL QR-contract af te sluiten. De bank bepaalt vanaf dat moment de kosten voor iDEAL QR. Wilt u weten wanneer dit bij uw bank beschikbaar komt, neem dan contact op met uw bank.

  • Waarom is gekozen voor een QR-code?

   De QR-code is bekend bij de meeste consumenten en kan door iedereen met een smartphone met camera gebruikt worden. De code is eenvoudig te produceren en te tonen. Tot voor kort had een QR-code geen positief imago. Het scannen ervan leidde vaak niet tot een positieve gebruikerservaring voor de consument. De nieuwe initiatieven die inmiddels gestart zijn, bieden allemaal een eenvoudige gebruikerservaring. Voor de iDEAL QR-code geldt dat na het scannen direct de betaalgegevens worden getoond, waarna de consument de betaling kan afronden. Hierdoor heeft de iDEAL QR-code direct een groot bereik onder consumenten en kan iDEAL QR in veel use cases ingezet worden.

  • Kunnen mijn klanten al betalen met iDEAL QR?

   Jazeker. Iedere klant met een smartphone of tablet met een camera kan de iDEAL app downloaden uit de appstores van Apple en Google. De betaling kan daarna worden afgerond in de mobiel bankieren app of op de mobiele betaalpagina’s van de bank.

   In de loop van 2017 gaan de banken hun mobiel bankieren apps geschikt maken om de iDEAL QR-code ook te kunnen scannen. Dan wordt de hele transactie, van scannen tot en met betalen, afgerond in die app.

  • Is iDEAL QR veilig?

   Ja, want het hele ecosysteem dat gebruikt wordt voor iDEAL QR staat onder controle van Currence iDEAL BV. Daardoor kunnen iDEAL QR-codes alleen worden uitgegeven door gecontroleerde instanties, die vervolgens alleen gelezen kunnen worden door gecertificeerde apps. Daarmee is iDEAL QR net zo veilig als iDEAL zelf.

  • Wat als mijn vraag er niet bij staat?

   Neem dan contact op met Betaalvereniging Nederland via ideal@betaalvereniging.nl.