• Ontvangen

 • iDEAL-QR-code

  • Wat is iDEAL-QR?

   Dit is een innovatie van iDEAL die het mogelijk maakt om een mobiele iDEAL-betaling vanaf beeldscherm, drukwerk of brief op te starten. Hierdoor kan iDEAL als betaalmethode gebruikt worden in nieuwe situaties, zoals doneren aan de deur, betalen van een factuur, afrekenen van een film op TV (video-on-demand), betalen van een rekening in een restaurant of café. Door de QR-code te scannen wordt de iDEAL-transactie van een PC of laptop naar de mobiel overgenomen. Het voordeel hierbij is dat in veel gevallen geen extra identificatie (zgn identifiers of scanners) nodig is. Inloggen met je persoonlijke code van je bank app of vingerafdruk is voldoende.

  • Hoe werkt iDEAL-QR?

   Na het scannen van een iDEAL QR-code, herkenbaar aan het iDEAL-logo in het midden, verschijnt alle informatie over de transactie in de iDEAL-app of de app van Knab of Rabobank (bedrag, begunstigde en omschrijving). De consument controleert en bevestigt vervolgens deze informatie. Om de transactie af te ronden geeft de betaler op de vertrouwde manier goedkeuring voor de iDEAL-betaling in de mobiel bankieren app, met zijn persoonlijke code van de bank app. Als een consument geen actieve mobiel bankieren app heeft geïnstalleerd, kan de betaling ook worden afgerond via de mobiele webpagina’s van de bank. Na de betaling wordt de consument automatisch gerouteerd naar de mobiele omgeving van de ondernemer.

   Het scannen van de iDEAL QR-code kan op dit moment alleen met de iDEAL app of de mobiel bankieren app van Knab en Rabobank. De verwachting is dat de andere banken op korte termijn het ook mogelijk gaan maken om met hun app een iDEAL QR-code te scannen.

  • Wat is het voordeel van iDEAL QR?

   Met een iDEAL QR-code kan een iDEAL-betaling in een fysieke omgeving worden opgestart, bijvoorbeeld in de onderstaande situaties:

   • Donaties aan de deur (geen contant geld nodig);
   • Betalen van een factuur (niet nodig lange IBANS over te typen);
   • Afrekenen van een film op TV (video-on-demand);
   • Betalen van een rekening in een restaurant of café;
   • Overname van de betaling van een PC of laptop naar de mobiel (geen bank tokens nodig).

   De betaling die wordt gedaan is een ‘reguliere’ iDEAL-betaling, waardoor iDEAL QR net zo snel, veilig en gemakkelijk is. Betalen met iDEAL QR kan altijd en overal en de consument heeft alleen zijn smartphone of tablet nodig. Er zijn geen tokens van de bank (zgn identifiers of scanners) meer nodig. Inloggen met de persoonlijke code van de bank app of vingerafdruk is voldoende.

   Bovendien is de conversie van deze betalingen maximaal, omdat de transactie volledig mobiel wordt afgehandeld door de consument. Daarbij krijgt een ondernemer ook bij iDEAL QR een betaalgarantie als de transactie succesvol is afgerond.

  • Wat moet ik doen om iDEAL QR als betaalmethode aan mijn klanten te kunnen aanbieden?

   Wilt u iDEAL QR gaan gebruiken dan kunt u een overeenkomst afsluiten met een van de deelnemende acquirers (ABN AMRO, BNP Paribas, ING, PAY.nl of Rabobank) of CPSP’s (Buckaroo, CM Payments, CURO Payments, Ginger Payments, Mollie, Multisafepay, Online Betaalplatform of Sisow).

   Voor meer informatie over de mogelijkheden om iDEAL QR aan uw klanten aan te bieden, adviseren wij u contact op te nemen met een van de deelnemende acquirers of CPSP’s die iDEAL QR aanbieden aan ondernemers en organisaties.

   Staat uw CPSP er niet bij? Neem dan contact op met Currence via ideal@currence.nl, er sluiten nog steeds partijen aan.

  • Wat kost iDEAL QR?

   De bank of CPSP bepaalt de kosten voor iDEAL QR en de iDEAL-betaling. Neem contact op met de partij waar u als ondernemer het iDEAL-contract mee afsluit.

  • Waarom is gekozen voor een QR-code?

   De QR-code is bekend bij de meeste consumenten en kan door iedereen met een smartphone met camera gescand worden. De code is eenvoudig aan te maken en te tonen. De iDEAL QR-code is veilig en is gebruiksvriendelijk. Na het scannen worden de betaalgegevens getoond, waarna de consument de betaling kan afronden. Hierdoor heeft de iDEAL QR-code direct een groot bereik onder consumenten en kan iDEAL QR in veel situaties ingezet worden.

  • Kunnen mijn klanten al betalen met iDEAL QR?

   Jazeker. Iedere klant met een smartphone of tablet met een camera kan de iDEAL app downloaden uit de Apple App Store en de Google Play Store. De klant kan daarna direct aan de slag met het scannen van de iDEAL QR codes. De betaling wordt vervolgens eenvoudig afgerond in de mobiel bankieren app of op de mobiele betaalpagina’s van de bank.

   Ook met de mobiel bankieren apps van Knab en Rabobank kan de iDEAL QR-code worden gescand. De hele transactie, van scannen tot en met betalen, wordt daarmee afgerond in die mobiel bankieren app.

   De verwachting is dat ook de andere banken het op korte termijn mogelijk maken om met hun eigen apps een iDEAL QR-code te scannen.

  • Is iDEAL QR veilig?

   Ja, want alle systemen en processen die voor iDEAL QR worden gebruikt staan onder controle van de licentiehouders van iDEAL. Daardoor kunnen iDEAL QR-codes alleen worden uitgegeven door gecontroleerde instanties, die vervolgens alleen gelezen kunnen worden door gecertificeerde apps. Daarmee is iDEAL QR net zo veilig als iDEAL zelf.

  • Wat als mijn vraag er niet bij staat?

   Neem dan contact op met Currence iDEAL BV via ideal@currence.nl.