EPI rondt overname van iDEAL en Payconiq International af

BRUSSEL, 31 Oktober 2023 - European Payments Initiative (EPI) is verheugd te melden dat de eerder aangekondigde overnames van de Nederlandse betaaloplossing iDEAL en de Luxemburgse technologieleverancier Payconiq International met succes zijn afgerond.

EPI is verheugd te mogen bevestigen dat na de positieve conclusie van alle nodige relevante wettelijke goedkeuringsprocessen, de overnames van respectievelijk Currence iDEAL B.V. en Payconiq International S.A. door EPI voltooid zijn.

Deze stap betekent een belangrijke mijlpaal voor de strategie van EPI om een ​​uniform systeem en platform voor onmiddellijke betaling voor Europa te leveren.

Het voltooien van deze overnames onderstreept de ambitie van EPI om een toonaangevende speler te worden in het Europese betaallandschap.

Het onderstreept ook de inzet van EPI om Europa te voorzien van een innovatieve, veilige en directe digitale betalingsoplossing. 

Door de aansluiting van deze twee diensten is EPI in staat om de implementatie van een alomvattende betaaloplossing voor te bereiden in België, Frankrijk, Duitsland, gevolgd door Nederland - landen die samen meer dan de helft van alle non-cash betalingen in het eurogebied vertegenwoordigen, alvorens uit breiden naar andere Europese landen.

iDEAL en Payconiq fungeren als strategische assets in de missie om onder één uniform merk in Europese landen de digital wallet en een account-naar-account betaaloplossing te lanceren.

EPI heeft onlangs aangekondigd dat zijn digitale portemonnee, genaamd Wero, de manier waarop mensen betalen zal herdefiniëren.

"Persoonlijk wil ik mijn dank uitspreken aan alle betrokken partijen bij deze belangrijke transacties. Ik bedank onze aandeelhouders voor hun voortdurende vertrouwen in de visie en missie van EPI, evenals toezichthouders voor hun zorgvuldige beoordeling. Bovendien wil ik de medewerkers van iDEAL en Payconiq International die zich bij de EPI-familie zullen voegen van harte welkom heten. Ik geloof dat hun expertise en ervaring zeer waardevol zullen zijn voor het succes van EPI en de betaaloplossing Wero " zegt Martina Weimert, CEO van EPI.

EPI verzekert de operationele continuïteit van iDEAL en Payconiq International. Ondernemers en consumenten in Nederland, België en Luxemburg mogen rekenen op volledige beschikbaarheid van de betaaldiensten.

In Nederland maakt het nieuwe iDEAL, dat momenteel wordt uitgerold, gebruik van de technologie van Payconiq International. Nederlandse consumenten en ondernemers die iDEAL hebben geïntegreerd kunnen iDEAL op dezelfde manier gebruiken. De geleidelijke integratie van iDEAL naar Wero zal in 2025 beginnen.

Tot slot willen we alle betrokkenen heel hartelijk bedanken. We kijken ernaar uit om samen met onze aandeelhouders en leden aan dit nieuwe hoofdstuk te beginnen.

Financiële informatie over de overnames wordt niet bekendgemaakt.

Waarom koopt EPI iDEAL?

iDEAL is al jaren een betrouwbare marktleider. We zijn een robuust platform met 3,5 miljoen transacties per dag. Het overnemen van iDEAL slaat een enorme slag in de ambitie van EPI om een uniforme betalingsoplossing op maat te ontwikkelen voor heel Europa. iDEAL wordt een belangrijk onderdeel in een Europese samenwerking om betalen binnen Europa te verbeteren voor zowel bedrijven als consumenten. 

Waarom gaat iDEAL veranderen als ze net verkocht zijn?

Gelijktijdig met de samenwerking met EPI is iDEAL aan het doorontwikkelen, om uitgebreidere en nóg snellere dienstverlening mogelijk te maken. Zowel voor winkeliers als consumenten. Waarom? Om te garanderen dat iDEAL ook de komende jaren een betrouwbare en snelle betaaloplossing blijft, voor verschillende gebruikers. We volgen hierin ook de wensen van onze klanten, zoals PSPs, grote en kleinere webshops, en natuurlijk consumenten.

Is deze ontwikkeling nodig voor iDEAL?

De acquisitie van iDEAL door EPI bewijst de waarde en betrouwbaarheid van onze betaaloplossing. We zijn trots op het feit dat het EPI iDEAL heeft gekozen als fundament voor haar ambitie. iDEAL breidt uit om aan te blijven sluiten bij het shop- en betaalgedrag van consumenten en de wensen van ondernemers. Bij het nieuwe iDEAL draait het om gemak voor de consument en de mogelijkheid om zijn betaalproces zelf vorm te geven. iDEAL wordt beter, of zoals wij zeggen: idealer.