iDEAL is gebaseerd op de mobiel bankieren app en internetbankieromgeving en hanteert dezelfde beveiligingstechnieken. Dit betekent dat iDEAL net zo veilig is als internet- en mobiel bankieren.

Banken werken voortdurend aan de veiligheid van internet- en mobiel bankieren. Zelf kunt u er ook voor zorgen dat u op een veilige manier van internet- en mobiel bankieren gebruik maakt. Betaalvereniging Nederland heeft een speciale website ontwikkeld veiligbankieren.nl. Op deze website geeft de Betaalvereniging in een aantal handige stappen weer hoe u veilig kunt internetbankieren.

Als u een betaallink met een iDEAL-betaalverzoek ontvangt, moet u opletten dat u de betaling veilig uitvoert. Hieronder staan de kenmerken waar u op moet letten.

Hoe herkent u de e-mail?

  • Het mailadres van de afzender moet hetzelfde zijn als dat van het bedrijf dat u de e-maillink stuurt, of van een derde partij die namens de organisatie het werk uitvoert. Dit betekent dat de gegevens na het @-teken precies hetzelfde moeten zijn als die van de website van het bedrijf. Bijvoorbeeld: de mail is afkomstig van betaling@bedrijfX.nl, dus het adres van de website van het bedrijf is dan http://www.bedrijfX.nl.
  • De mail moet afkomstig zijn van het bij u bekende bedrijf, waarmee u heeft afgesproken dat zij e-mails met een iDEAL-link aan u mag sturen. Als dit niet zo is, neem dan contact op met het betreffende bedrijf om uit te zoeken waarom u deze e-mail met een betaalverzoek heeft ontvangen.
  • In de e-mail vindt u een hyperlink. Als u op deze link klikt, gaat uw webbrowser automatisch naar de website van het bedrijf, of van een derde partij (betaaldienstverlener) die namens het bedrijf het werk uitvoert. In het laatste geval is in de ontvangen e-mail vermeld welke partij dit is.

Hoe ziet de webpagina er uit?

Op de webpagina, waar u terecht komt, vindt u ook duidelijke kenmerken:

  • De beschrijving van het product dat u heeft besteld, of de dienst die u heeft afgenomen.
  • De webpagina is beveiligd. Afhankelijk van uw webbrowser ziet u kenmerken die aangeven dat de pagina is beveiligd. De adresregel (URL) begint altijd met https://. Zo bent u er zeker van dat het een beveiligde website is. Alle webbrowsers geven u de mogelijkheid om te controleren, of u daadwerkelijk op de website van het juiste bedrijf zit.
  • Op de webpagina kunt u vervolgens de betaalmogelijkheid kiezen.
  • Ga voor de zekerheid na of de begunstigde en het bedrag in het betalingsoverzicht overeenstemmen met wat u met het bedrijf hebt afgesproken.

Nooit dubbel betalen

  • U kunt niet meer met iDEAL betalen als de betalingstermijn, die het bedrijf heeft opgegeven, is verlopen. En ook niet als u het specifieke betalingsverzoek al heeft betaald via iDEAL. Een betrouwbaar bedrijf zal nooit toestaan dat u twee keer hetzelfde betalingsverzoek via een e-maillink succesvol kan betalen.

Voor meer informatie over veilig bankieren kunt u terecht op veiligbankieren.nl, of op de website van uw eigen bank.

Veilig online kopen

Indien u op het internet producten of diensten koopt dan wilt u dat ook bij betrouwbare webwinkels en bedrijven doen. Zorg ervoor dat u voordat u een aankoop doet of de webwinkel of bedrijf een betrouwbare partij is. Zo kunt u bijvoorbeeld op vergelijkingssites ervaringen van andere consumenten over webwinkels lezen. Ook kunt u met een Google zoekopdracht nagaan wat er (in reviews) over een webwinkel op het internet wordt gezegd. Hanteert u voordat u een aankoop doet altijd de volgende vuistregel: als iets te mooi is om waar te zijn, doe het dan niet.

Consuwijzer.nl

Het is goed te weten dat er voor webwinkels speciale regels gelden. Net zoals er regels zijn voor reguliere winkels.

Op de website van consuwijzer.nl vindt u praktische adviezen over uw rechten als consument bij het online winkelen.