Een iDEAL QR-code kun je herkennen aan het iDEAL-logo in het midden van de QR-code. Een geldige iDEAL QR-code is extra beveiligd tegen fraude en vervalsing. De QR-code kan alleen door een erkende iDEAL-betaaldienstverlener of met de officiële iDEAL-app worden aangemaakt. De code kan achteraf niet worden gewijzigd en is in veel situaties maar een paar minuten geldig.

Zakelijke gebruikers kunnen iDEAL QR-codes bijvoorbeeld tonen op websites, in facturen, op affiches, in e-mails en op beeldschermen. De betaler scant die QR-code met de app van zijn bank of met de officiële iDEAL-app op zijn eigen smartphone. In zijn bankapp controleert de betaler het bedrag en de naam van de ontvanger en als alles klopt kan hij de betaling goedkeuren zoals hij bij gewone mobiele iDEAL-betalingen gewend is.

Een facturant kan een iDEAL QR-code in een Betaalinstructie zetten, om het mobiel betalen van een factuur voor de betaler makkelijker en betrouwbaarder te maken. De Betaalinstructie is een gratis en contractvrij alternatief voor de Acceptgiro. Voor het aanmaken van iDEAL QR-codes moet de facturant wel een overeenkomst sluiten met een bank of betaaldienstverlener. Veel ontvangers van een Betaalinstructie zullen die met een iDEAL QR-code echter sneller en foutloos betalen.

Consumenten gebruiken iDEAL QR-codes voor onderlinge betalingen. Zo kunnen consumenten bijvoorbeeld op een vrijmarkt of aan de voordeur aan elkaar betalen, wanneer ze geen contactgegevens van elkaar hebben. De  consument die betaald wil worden maakt een QR-code aan met de iDEAL-app en toont die op het scherm van zijn smartphone. De betaler moet die iDEAL QR-code dan scannen met zijn eigen smartphone om te betalen.

Hoe kun je iDEAL QR-codes scannen?

iDEAL QR-codes kun je het beste scannen met de app van je bank of met de officiële iDEAL-app. Meestal kun je een iDEAL QR-code ook scannen met een generieke QR-app of met de standaard camera van je smartphone. De QR-code wordt dan automatisch doorgegeven aan de app van je bank, aan de iDEAL-app of aan een speciale mobiele betaalpagina voor iDEAL.

Hoe kun je iDEAL QR-codes veilig gebruiken?

Scan een iDEAL QR-code bij voorkeur met de mobiele app van je bank of met de officiële iDEAL-app, op je eigen smartphone.

Ondanks de extra beveiliging van iDEAL QR-codes kunnen fraudeurs je daarmee toch misleiden. Zo kan een fraudeur een valse generieke QR-code vermommen als een iDEAL QR-code door het iDEAL-logo in het midden van de QR-code te plakken. Gelukkig wordt zo’n vermomde generieke QR-code afgekeurd door alle bankapps en door de officiële iDEAL-app.

Ook een QR-code van de EPC voor een Europese overboeking kan als iDEAL QR-code worden vermomd, met het iDEAL-logo. Zo’n vermomde EPC QR-code wordt door de apps van sommige banken wél goedgekeurd en zorgt ervoor dat er een gewone overboeking wordt klaargezet in de bankapp. Deze overboeking wordt dus niet als iDEAL-betaling in de bankapp getoond!

Nadat je een iDEAL QR-code succesvol hebt gescand met de app van je bank of met de officiële iDEAL-app, moet je in je bankapp altijd goed controleren dat het een echte iDEAL-betaling is en dat het bedrag en de ontvanger kloppen, vóórdat je de betaling goedkeurt.