QR codes? Die zijn toch alweer helemaal op zijn retour? Nou, ja en nee. Toen het gekke vierkante zwart-witte krabbel tje een aantal jaar geleden zijn  opmars deed in Nederland, werd dit al snel omarmt door creatievelingen. Via deze QR-codes werd doorverwezen van offline (zoals printcampagnes of productverpakkingen) naar online (denk aan websites of Youtube-filmpjes). Handig, maar niet baanbrekend. Althans zo dachten we.

 

Alles gaat mobiel

Ondertussen zijn wij allemaal vergroeid met onze smartphone. Zowel privé, als zakelijk. Alles gaat mobiel: we maken foto’s, reserveren restaurants, zoeken en delen informatie, winkelen én bankieren het liefst met onze telefoon. Het moet allemaal snel en simpel. Het liefst met één druk op de knop. Een heel menu doorlopen om iets gedaan te krijgen is niet klantvriendelijk. Een formulier invullen ook niet. Dus om een betaling te verrichten 20 tekens invullen? IBAN, tenaamstelling, betalingskenmerk en noem maar op? Dat is niet meer van deze tijd.

Praktisch nut

Hoitink: “De QR van nu is anders dan de QR van een paar jaar geleden. QR is de zogeheten hype cycle (adaptiemodel van Gartner, red.) doorgegaan, waarbij het in het begin werd ingezet door marketeers. Op elk product en in elke printcampagne zag je het gebruik van QR. Mensen scanden de code, maar kwamen nergens terecht. Je kon er weinig mee. Maar als transactiemethode wordt QR actiematig. Nu krijgt de QR als betaalmethode praktisch nut.”

“IK ZIE iDEAL QR ALS DE ONTBREKENDE SCHAKEL VAN PAPIER EN DESKTOP NAAR MOBIEL. HET IS GEEN APARTE BETAALMETHODE, HET HEEFT EEN BRUGFUNCTIE.” – JUST HASSELAAR, THUISWINKEL

Een brug naar mobiel

Volgens Just Hasselaar, Policy Adviser Digital Transactions bij Stichting Thuiswinkel is iDEAL QR de ontbrekende schakel tussen papier en mobiel. Een ultiem overstapmiddel van acceptgiro naar mobiele betaling. Hasselaar: “QR is geen aparte betaalmethode, het heeft een brugfunctie.” Niet alleen offline en online worden met elkaar verbonden, iDEAL QR kan ook gebruikt worden om de betaling van laptop of desktop naar mobiel over te nemen. Hierbij wordt de mobiel als tweede factor ingezet, wat bijdraagt aan een veilige betaling. Er is geen apart token meer nodig om de betaling te doen.

“DE WERELD IS SNEL VERANDERD, WE LEVEN IN EEN TIJD WAARIN JE TELEFOON BELANGRIJK IS. MET iDEAL QR WILLEN WE EEN NIEUWE MARKT ONTSLUITEN.” – ROB HOITINK, Currence iDEAL

Wie gebruikt iDEAL QR?

Hasselaar: “Zoals ik het zie gaat iDEAL QR laptop-shoppers naar mobiel trekken. Gecombineerd met de betaalwereld die erachter zit, zoals we dat in de e-commerce zien. Het zijn voornamelijk de early adopters die dit omarmen.” Rob Hoitink denkt dat de functionaliteit een breed veld aan mogelijkheden biedt. “De doelgroep? Iedereen met een smartphone en een bankapp. Dat zijn opgeteld al zo’n 8 miljoen consumenten en dat aantal groeit snel.”

Mogelijkheden voor iDEAL QR

Omdat de iDEAL QR-code zowel in print als op display te gebruiken is zijn de mogelijkheden eindeloos. Een QR-code aan de kassa of online in de check-out de omnichannel shopervaring versterken. Zo kunnen consumenten sneller afrekenen in een restaurant of winkel, door een QR-code op de bon. Kan er op evenementen en festivals cashloos betaald worden, zonder muntjes of pinpas. En ook de papieren factuur kan sneller betaald worden, zonder acceptgiro.

Lees hier verder voor het complete artikel.