Contant geld is nog steeds de belangrijkste betaalwijze tussen consumenten maar onderlinge betalingen via de smartphone zijn duidelijk in opmars. Ten opzichte van 2016 is het aantal overboekingen via de smartphone tussen familieleden, vrienden en bekenden vorig jaar verdrievoudigd, naar 96 miljoen transacties. Daarmee wordt 21 procent van alle betalingen tussen bekenden onderling met een smartphone gedaan. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank naar het gebruik van contant geld en elektronische betaalmiddelen in Nederland in 2017.

De invoering van apps voor iDEAL en mobiel bankieren, hebben geleid tot de snelle groei van onderlinge betalingen via smartphones. De waarde van de onderlinge transacties bedraagt in totaal zo’n 20 miljard euro. Het aandeel in dat bedrag van elektronische betaalmiddelen zoals iDEAL, mobiele apps en internetbankieren is bijna de helft.

In april 2018 is de nieuwe iDEAL app gelanceerd waarmee consumenten die elkaar niet kennen makkelijk en veilig aan elkaar kunnen betalen, met behulp van een iDEAL QR-code op hun smartphone.

Lees het volledige bulletin van De Nederlandsche Bank…

Bekijk de volledige factsheet “Betalen aan de kassa 2017″…