Currence verwacht dat deze groei aanhoudt in 2014

De online betaalmethode iDEAL heeft ook in 2013 weer records gebroken. In heel 2013 werd meer dan 142,5 miljoen keer met iDEAL afgerekend, een stijging van 21,6% (2012: 117,2 miljoen). Voor de groei van het aantal iDEAL-betalingen was in 2013 het toenemende gebruik van smartphone en tablet een belangrijke ontwikkeling.

Currence verwacht voor 2014 aanhoudende groei van het aantal iDEAL-betalingen

Voor 2014 verwacht Currence dat mede door het intensiever gebruik van smartphone en tablet de groei van het aantal iDEAL-betalingen verder zal doorzetten. Hoewel de meeste gebruikers de smartphone en tablet thuis gebruiken, worden ze steeds vaker gebruikt om onderweg of op het werk online te shoppen. Currence verwacht dat het mobiel kopen zal toenemen. In 2013 hebben ING, Knab en Rabobank iDEAL mobiel al in hun apps geïntegreerd. Daarnaast is de verwachting dat meer banken iDEAL mobiel in de app voor hun klanten beschikbaar zullen maken. Piet Mallekoote, Algemeen Directeur Currence, eigenaar van iDEAL: “De komst van het nieuwe iDEAL mobiel maakt het online winkelen nog gebruiksvriendelijker. Hierdoor zal ook het buitenshuis mobiel winkelen een extra impuls krijgen. Consumenten ervaren nog minder drempels omdat er geen aparte hulpmiddelen (zoals tokens) nodig zijn om de betaling te bevestigen. Dit betekent dat je bijvoorbeeld heel gemakkelijk een bioscoopkaartje onderweg naar de bioscoop kunt kopen. Of alvast iets te eten bestellen onderweg van je werk naar huis”.

In mei viel het eerste nieuwe maandrecord (11,8 miljoen). Vervolgens werd dat maandrecord daarna nog eens 5 keer overtroffen2. Het jaar werd met een record aantal maandbetalingen van ruim 14,6 miljoen in december afgesloten. 2013 kende nog een bijzonder hoogtepunt: op 29 november vond de half miljardste iDEAL-betaling plaats bij webwinkel cadeau.nl. Voor 2013 bedroeg de totale iDEAL-omzet 10,8 miljard euro. Dit is een toename van 24,8% ten opzichte van 2012 (8,7 miljard euro). Het gemiddelde iDEAL-bedrag was € 75,78 (2012: € 74,20).

Toenemend iDEAL-gebruik buiten traditionele e-commerce

Naast de groei binnen de Nederlandse e-commerce ziet Currence het iDEAL-gebruik toenemen op andere terreinen. Met name buiten de traditionele e-commerce zoals donaties aan goede doelen, betalen van facturen en boetes stijgt het aantal iDEAL-betalingen. Daarnaast neemt de interesse voor iDEAL door buitenlandse partijen toe zodat Nederlandse klanten steeds vaker ook bij buitenlandse webwinkels met iDEAL kunnen betalen. Op basis van deze ontwikkelingen verwacht Currence ook voor 2014 een toename in het gebruik van iDEAL.

 

iDEAL-betalingen

Jaarlijkse aantal iDEAL transacties t/m 2013

Aantallen iDEAL betalingen

Maandelijkse aantallen iDEAL transacties t/m 2013